Skapa kedjor

Gör dina egna kedjor

Att göra kedjor är ett gammalt hantverk som funnits i åratal. Med kedjorna är det lite av en trend vad som är på mode just nu. Jag började med det för jag ville ha egna kedjor till mina lampworkspärlor. Man behöver inte ha det i silver utan man kan jobba med koppartråd eller annan metalltråd också. Beror kanske vad börsen säger för tillfället. Det är dock en ganska kul och enkel metod som man ganska snabbt kommer in i och man kan hitta mycket information på nätet. Här nedan kommer lite av det jag kan. Det du behöver är en såg, helst en som har 3 skruvar den hittar du på Clas Ohlsson för 169:- ta inte en med bara två för då får du svårt spänna ditt sågblad. Silversågsblad det hittar du på konrad be om silversåg blad. 2 tänger som inte är räfflade i käften, plus detta fiffiga verktyg som jag blivit förtjust i som man kan göra själv. En vanlig elektrisk skruvdragare/borr.

Strumpstickor i olika dimensioner, det finns billigt på återvinningen. 1,5, 3-4 är bra storlekar att hålla sig till. Ska man ha större ska man vara medveten om att det sliter på dina leder. Med detta så virar du upp din tråd på strumpstickan, snabbt och enkelt. Det finns olika verktyg för det med om man är verktygstokig. Om man inte kan såga för hand eller vill vara snabb så är det ett alternativ kanske.

Därefter ska du såga dina ringar och det gör du med silversågen. Trä en pinne genom den omvirade silverrullen så att du får ett stöd i den då du sågar. Du kan såga mot en träbit som du sätter med en skruvtving. Såga först upp ett litet jack där du kan luta din silverrulle mot och sedan är det bara att såga isär ringarna. Tänk på att inte trycka för då går sågbladet av utan var lätt på handen, och låt sågen jobba. Sågbladets tänder ska vara neråt och den ska vara spänd i sågen. Man ska försöka såga så rakt man kan för att få en rak snitt yta. Klipper du med tång så får den sned klippyta och sluter ej ihop lika bra. Se hur man sågar på videon. Ett tillägg där är att han skulle kanske ha behövt bivax eller stearin till att smörja sågbladet, för att det går lättare såga då utan att det hakar upp sig så mycket i sågningen. Ungefär så här kan man göra sin bräda om man vill.

Jag sågade till ett tio tal brädor med den V formade skåran av en vanlig bräda, till alla mina kursdeltagare för några år sedan. det går jättebra att göra sin egen. Man behöver inte köpa det. Bräda, såg och sandpapper är allt som behövs för att fixa sin egen såg bräda.

Det finns mängder av olika kedjor som du kan bygga utifrån detta sättet vanligast är vikingakedjorna det finns böcker på biblioteket man kan låna också. Många kan man hitta på nätet, vanligaste boken är just denna men det finns de som har lite roliga mönster också. Kika på dessa. Samma gäller det med böcker, där finns ett utbud av vackra kedjor man kan göra. Allt efter smak och intresse. Man kan hitta på sina egna med, vilket jag tycker är det roligaste. Det är enkelt att komma igång själv i ateljén. Vi har verktygen och beskrivning så att du kan börja på en gång om du vill det. Man kanske inte vill börja med silver första gångerna man börjar, då går det bra att jobba med t.ex. koppartråd så kan man öva på det eller järntråd.

Man kan sitta hemma med framför TV:n och sätta ihop sina kedjor hemma. Så därför kan det vara kul att ha sitt eget verktygskit med såg och tänger. Det är en rolig hobby som inte kräver så många verktyg. Du kan kika i våra böcker och se vad du kan tänkas behöva första gången du ska göra en silverkedja med silvertråd. Därefter beställa hur mycket silvertråd du vill ha från konrad walström (Oftast 0,8 mm) ca 8 meter räcker till ett armband och kanske örhängen m.m. samt behöver du köpa lite sågblad för det kommer gå åt en del medan man jobbar. Det är en bra början. Om man beställer silvertråd så kan man kanske fundera på att titta på såg och tänger med på en gång. För du kommer vilja ha det då du börjar. Denna bok är bra att ha för att få ”Recepten” på den kedja du vill göra. Jörgen Markvad Kedjor gjorda av öglor utan att löda. Ravstedhus och Förlaget Yduns Det går att beställa boken där eller så lånar du den som finns i ateljén (får ej lånas ut, utan den ska finnas i ateljén alltid för det är flera som vill jobba utifrån den). Det finns en del fina kedjor i den att skapa, kul är det med och inte alls svårt. Det lär du dig på en dag.

Jag har gjort bruten ”Kungakedjan” från den boken och som man kan sätta berlocker på eller annan utsmyckning för att göra den unik sin egen. Principen på hur ”kungakedjan” sätts ihop kan du se på videon nedan. Man kan börja med det. Senare kanske du vill börja såga ut nått i silverplåt. Man kan enkelt skapa sina egna berlocker till armbandet med att såga ut enkla former i silverplåt, kanske stansa in namn eller gör som jag gravera med en gravyr verktyg, det har vi i ateljén om du skulle vilja prova på att göra mönster med den. Vi har en nybörjare silverbok som du kan läsa och titta i ateljén.

Det finns mängder med saker man kan göra med bara en silvertråd. Bodil kommer också ibland och håller workshops små kurser i olika tekniker som har med pärlbinderi, vikingastickning med mera. Hon är känd under namnet ”pysseltok” och hon säljer pärlor och material till mycket bra priser. Vi som är där är redan inne i arbete med smycken och vi har väldigt kul ihop. Alla har vi tips och ideér att dela med oss av. Vi jobbar för nuvarande varje onsdag. Men det går bra komma andra dagar också om man vill det.

Här är lite nyttiga video länkar man kan kika på också. Hur man sätter fast sågbladet på sågen. Hur man sågar i silverplåt eller annan metall som koppar. Såga med maskin (bra att veta om sågning är trist eller om man inte kan handsåga). Vi har en liknande såg i ateljén. Jag har haft funderingar på om det skulle gå att såga med den, det verkar så i denna videon så vi måste testa det). Intro to make chains. Gullig video med äldre man som visar hur man jobbar med borrmaskinen. Här kan man se en annan variant av hemmagjort verktyg för att snurra upp metalltråd. Detta kan man bygga själv. Här kan man börja kika på hur man löder ihop delar. Det kan vi göra i ateljén också. Här visar han hur man kan löda med propan brännare som vi har i ateljén. Här löder han ihop ett enkelt och snyggt kors av silvertråd. Här kan man få tips om hur man kan göra enkel struktur på sitt hänge. Lägg textur på ditt smycke genom att bara fila. Här finns resterande tipsen från denna söta man som visar en hel del av grunderna på silversmide.

Kedjor kan du skapa själv